preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kućni red škole

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 1. 2010.

Ukupno: 415008
Ovaj mjesec: 1682
Ovaj tjedan: 722
Danas: 142

Učilica je zabavni i edukativni računalni software za djecu od 1. do 8. razreda. S Učilicom djeca kroz zabavu i igru uče, provjeravaju i ponavljaju najvažnije cjelokupno obvezno osnovnoškolsko gradivo.

Polazak u prvi razred osnovne škole

 

POLAZAK U ŠKOLU

 

Polazak u školu veliki je događaj u životu djeteta, ali i cijele obitelji.  Školska klupa prvi je susret djeteta s jasnim i nedvosmislenim zahtjevima društva o tome što mora naučiti i postići.  Dijete ulaskom u školu postaje dio organizirane i strukturirane sredine, izlaže se sustavu vrednovanja i natjecanja, uz mogućnost doživljavanja neuspjeha i kritike. U školi se prvi puta susreće s obvezama, s osjećajem odgovornosti i novom organizacijom života.

Većina djece prihvati ovo novo životno razdoblje posve prirodno i smireno, no isto tako ovo razdoblje  može biti teško pogotovo onoj djeci koja do polaska u školu nisu bila polaznici vrtića i kod kojih  se javljaju  strahovi od novog i nepoznatog. Kako bi se navedeni negativni osjećaji smanjili i otklonili bitna je postupna priprema.  Dobrom pripremom ostvarujemo uspješno uključivanje u školu što snažno utječe na otklanjanje strahova te razvijanje pozitivnog stava prema učenju, važnosti školovanja kao i pozitivne slike o sebi.

 

 

Kako pripremiti dijete za polazak u školu?

 

  • U školi se od djeteta se očekuje da može podnijeti duže odvajanje od roditelja.  

Igra i druženje s vršnjacima i različitim odraslim osobama (rođaci, susjedi, voditelji aktivnosti za djecu) tijekom predškolskog razdoblja i ljeta prije početka škole, odlična su priprema za to. 

 

  • U školi se od djeteta se očekuje duža usredotočenost na školsko učenje. 

Dobra priprema za to jest uključivanje u različite kućne obveze, sudjelovanje u igrama koje zahtijevaju poštivanje nekih pravila, ukazivanje na važnost učenja, zahtijevanje da dovrši započeto i ne odustaje ako mu od prve nešto ne polazi za rukom.  Isto tako, dobro je poticati dijete na pravilno držanje tijela  prilikom sjedenja.

 

  • Razgovor s djetetom

Razgovarajte s djetetom što više o promjenama koje će se dogoditi u životu - objasnite mu tko što radi u školi, istaknite važnost redovitog pisanja domaće zadaće u stvaranju radnih navika učenja te govorite o prihvatljivom ponašanju u razredu. Iskažite jasna i pozitivna očekivanja o školi kako biste stvorili realnu sliku kod djeteta.

 

Ne zaboravite da je ono što vaše dijete najviše štiti od školskog neuspjeha:

 

  • briga i podrška koju mu pružate,
  • iskazivanje jasnih i pozitivnih očekivanja koja imate na njegovo učenje i ponašanje,
  • pružanje prilika da smisleno sudjeluje u životu svoje obitelji i svog razreda.

 

Dijete spremno za početak školovanja ima pozitivan stav prema školi, raduje se tome kao dokazu svoje odraslosti. Ovaj stav treba podržavati jer olakšava učenje i prihvaćanje obveza te svladavanje poteškoća.       

Škola i obitelj međusobnom suradnjom ostvaruju zajednički cilj osposobljavanja djeteta za samostalan i odgovoran život. Svima nam želim puno uspjeha i pozivam Vas na suradnju.

 

smiley

 

Procjena spremnosti djeteta za polazak u prvi razred osnovne škole

 

U svrhu procjene spremnosti djeteta za polazak u prvi razred osnovne škole stručna suradnica pedagoginja obavit će po navedenom rasporedu individualni razgovor i pedagoško testiranje prilikom boravka djece u predškoli.  Procjena će se obaviti u sobi pedagoginje u trajanju od pola sata. Pedagoginja će razgovarati s djetetom te će zajedno proći kroz nekoliko zadataka po standardnom testu procjene spremnosti djeteta za polazak u prvi razred.

 

Što je to spremnost za školu?

 

Spremnost, odnosno zrelost za školu predstavlja optimalan stupanj razvijenosti različitih fizičkih i psihičkih funkcija djeteta koje će mu omogućiti optimalno savladavanje nastavnog plana i programa. Ovisit će o biološkom razvoju, ali i o tome koliko je okolina omogućila djetetu da ovlada potrebnim iskustvima. Pojam je to kojim obuhvaćamo tjelesnu, intelektualnu, emocionalnu i socijalnu spremnost.

 

Tjelesna spremnost

 

Tjelesna spremnost  mjerilo je djetetova zdravlja, uvjet je normalnog psihičkog i socijalnog razvoja. Tjelesna zrelost mora dostići određeni stupanj da bi dijete moglo podnijeti naporni ritam škole. Za uspjeh u školi nužna je dobra razvijenost osjetnih organa, naročito vida i sluha. Tjelesna spremnost utvrđuje se na sistematskom pregledu kod školske liječnice.

 

Spoznajna spremnost

 

Spoznajna, odnosno intelektualna spremnost djeteta koje kreće u školu značajna je zbog toga što su osnovni zadaci koje će dijete savladavati u školi intelektualne prirode.  Intelektualna zrelost djeteta obuhvaća dobro razvijen govor, razvijenost vještine usredotočenosti i održavanja pažnje, razvijenost pamćenja koje ovisi o djetetovom interesu, aktivnom stavu i uočavanju logičkih veza, sposobnost pojmovnog ili logičkog mišljenje te razvijenost grafomotornih vještina  koje imaju značajan utjecaj na savladavanje vještina čitanja i pisanja koje su temelj daljnjeg školovanja.

 

Emocionalno-socijalna spremnost

 

Dijete prije polaska u školu treba u svom razvoju postići određeni stupanj emocionalne stabilnosti i samokontrole što pripada pojmu emocionalne zrelosti djeteta. Dijete ove dobi otvoreno iskazuje emocije, ali ih pokušava i kontrolirati, pokazuje strahove i  bori se za svoja prava. Uz emocionalnu zrelost usko je vezana socijalna.  Socijalna zrelost  istovremeno predstavlja prilagođavanje na društvene obveze, usvajanje moralnih normi i sustav vrijednosti i ponašanja u okolini. Ona uključuje i vještinu komunikacije i suradnje s vršnjacima te prihvaćanje autoriteta.

 

U prilogu se nalaze brošure za roditelje - polazak u školu.

  

 


Modni katalog

Klikni na sliku!! :)


Kalendar
« Srpanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Anketa
Internet najradije koristim za:Forum

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

Arhiva dokumenata

 

Hrabri telefon posvećen je tebi i bavi se temama kao što je zlostavljanje i zanemarivanje djece. Hrabri telefon je udruga koja pomaže djeci i bori se za njihova prava.

preskoči na navigaciju